Αντιφασιστική παρέμβαση στις σχολές και την γειτονιά του Ζωγράφου

Το Σάββατο 28/10 πραγματοποιήθηκε από αυτοδιαχειριζόμενους χώρους, συνελεύσεις γειτονιάς, σχήματα και στέκια από τις σχολές και συντρόφια από την γειτονιά του Ζωγράφου αντιφασιστική παρέμβαση στην Πολυτεχνειούπολη, την Πανεπιστημιούπολη και στην γειτονιά. Κατά την διάρκεια της παρέμβασης κρεμάστηκαν πανό, βάφτηκαν συνθήματα και μοιράστηκαν κείμενα.

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 1ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟ Ν.ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Ακολουθεί το κείμενο της παρέμβασης:

Ούτε στην Αθήνα ούτε πουθενά- Ακυρώνουμε την φασιστική φιέστα της 1ης Νοέμβρη στο νέο Ηράκλειο.

Κάθε 1η Νοέμβρη φασιστικές ομάδες συγκεντρώνονται στο Νέο Ηράκλειο, με πρόφαση το μνημόσυνο των δύο μπράβων της Χρυσής Αυγής (Φουντούλη, Καπελώνη). Φέτος, δέκα χρόνια μετά, προσπαθούν να αναβαθμίσουν και να μαζικοποιήσουν την δράση τους, καλώντας ομοϊδεάτες τους από όλη την Ευρώπη. Προσπαθούν να παρουσιάσουν τους εαυτούς τους σαν τα θύματα, για να επανεμφανιστούν στον δημόσιο χώρο. Ξέρουμε όμως πολύ καλά ότι οι φασίστες ήταν, είναι και θα είναι θύτες, εχθροί των καταπιέσμενων και τσιράκια των αφεντικών. Χρέος μας να τους σταματήσουμε.

Μπορεί να διαλύθηκε ο μηχανισμός της Χρυσής Αυγής, αλλά δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι ξεμπερδέψαμε με τον φασισμό. Τρία χρόνια μετά την καταδίκη των ναζί, βλέπουμε φασιστικά μορφώματα να ξανα-εμφανίζονται στην Βουλή και στα δημοτικά συμβούλια (Σπαρτιάτες, Νίκη, Ελληνική Λύση, Κασιδιάρης κ.α.), αλλά και να ξανασηκώνουν κεφάλι στο δρόμο, εκεί που τους παίρνει. Από τις ρατσιστικές πολιτοφυλακές στα σύνορα που απαγάγουν, βασανίζουν, και δολοφονούν μετανάστριες, μέχρι τις ομάδες νεοναζί που δρουν ανενόχλητες στα κέντρα των πόλεων (δολοφονία οπαδού στην Νέα Φιλαδέλφεια και μετανάστη εργάτη στον Περισσό) είναι φανερό πως η φασιστική απειλή δεν είναι αμελητέα.

Όλα τα παραπάνω με την ανοχή του κράτους. Η εύνοια αυτή δεν είναι τυχαία. Η δράση τους είναι συνέχεια της πολιτικής του κράτους. Είναι συνέχεια της ρατσιστικής, αντιμεταναστευτικής πολιτικής των στρατοπέδων συγκέντρωσης -τα λεγόμενα camps-, των pushbacks στα σύνορα (που έχουν ως αποτέλεσμα πολύνεκρα ναυάγια, όπως αυτό της Πύλου), του φράχτη στον Έβρο, των επιχειρήσεων σκούπας στο κέντρο της Αθήνας και της μεθοδευμένης περιθωριοποίησης των μεταναστών. Είναι συνέχεια της εθνικιστικής ρητορικής για τους διακρατικούς ανταγωνισμούς (μακεδονικό, ελληνοτουρκικό), η οποία αποτυπώνεται και μέσω της στρατιωτικοποίησης και της αύξησης των πολεμικών δαπανών. Είναι συνέχεια της καταστολής των κοινωνικών και ταξικών αγώνων και της μπατσοκρατίας.

Τα παραπάνω δεν αποτελούν ελληνική πρωτοτυπία. Η ακροδεξία στην Ευρώπη και παγκοσμίως ανεβαίνει. Σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Γαλλία, η Βραζιλία, οι ΗΠΑ κλπ. ακροδεξιά κόμματα, είτε βρίσκονται στην εξουσία, είτε φλερτάρουν με αυτήν. Κόμματα άρρηκτα συνδεδεμένα με σκοταδιστικά κινήματα και αντιλήψεις που προωθούν τον αυταρχισμό, την ομοφοβία, τον μισογυνισμό, τον σεξισμό, την ισλαμοφοβία και κάθε είδους θεωρία συνωμοσίας. Όλο αυτό το συνονθύλευμα καλείται την 1η Νοέμβρη στην πόλη μας.

Απέναντι στο σκοτάδι του φασισμού το μόνο ανάχωμα είναι οι αγώνες μας. Ο αντιφασισμός είναι υπόθεση όλων μας. Δεν κλείνεται στις αίθουσες των δικαστηρίων. Όπως πάντα, έτσι και τώρα, τσακίζεται στον δρόμο και εκεί δίνουμε πάλι ραντεβού. Στο χέρι μας είναι να ακυρώσουμε τη ναζιστική φιέστα της 1ης Νοέμβρη και κάθε άλλη προσπάθεια να βγουν από τις τρύπες τους.

Καμία πατρίδα δεν μας ενώνει με τους δολοφόνους αυτούς, κανένα σύνορο δεν μας χωρίζει από τα ταξικά μας αδέρφια.

Παλεύουμε για γειτονιές αντιφασιστικές.

Σχολεία και σχολές πολυεθνικές με μετανάστες και ρομά συμμαθητές.

Όλα/ες/οι την 1η Νοέμβρη στις 18:00 στον σταθμό ΗΣΑΠ του Ν. Ηράκλειου

Comments are closed.