Για εμάς

Η γειτονιά του Ζωγράφου έχει μία ιστορία αγώνων που ξεκινάει από την αντιεξουσιαστική δράση μικρών ομάδων τη δεκαετία του ‘80 (οδοφράγματα στην Κοκκινοπούλου), συνεχίζει με τις μεγάλες πορείες ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Βίλας Ζωγράφου και φτάνει στους αγώνες ενάντια στη τσιμεντοποίηση των δημόσιων χώρων (δημιουργία πάρκινγκ σε πλατείες, περιφερειακή Υμηττού, πάρκο Ιλισίων). Η Αυτόνομη Συνέλευση Ζωγράφου δημιουργήθηκε μετά τα γεγονότα του ‘08 και την εξέγερση ενάντια στο κατεστημένο και τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Στην αρχή της, στεγάζονταν στο κατειλημμένο “Κουτί”, ένα κοντέινερ – εστία αγώνα μέσα στην Πανεπιστημιούπολη. Στη συνέχεια συμμετείχε στην κατάληψη του αντί-info café – μια εστία αντιπληροφόρησης και αλληλεγγύης γύρω από επίκαιρα, τότε, ζητήματα (Δεκέμβρης, Κούνεβα, Γάζα). Μετά τη λήξη της κατάληψης, προχώρησε στο άνοιγμα του Μπερντέ, ενός αυτοδιαχειριζόμενου κοινωνικού χώρου μέσα στη γειτονιά των Ιλισίων.

Η Αυτόνομη Συνέλευση Ζωγράφου δίνει μία σειρά αγώνων με πολλαπλά μηνύματα και περιεχόμενα: Αντιφασιστικές εκδηλώσεις στις πλατείες της γειτονιάς, αγώνες για ελεύθερες μετακινήσεις ενάντια στο ηλεκτρονικό εισιτήριο και στη σύγχρονη επιτήρηση, συγκεντρώσεις και πορείες ενάντια στην εντατικοποίηση της εργασίας και στην εργοδοτική τρομοκρατία (Ν. Πρελορέντζου), κινήσεις έμπρακτης αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες (συμμετοχή στην κατάληψη των “Λυομένων”). Αγώνες ενάντια στο καθεστώς εξαίρεσης και στις μεθοδεύσεις του κράτους (Ηριάννα Β.Λ., Τ. Θεοφίλου), δράσεις αλληλεγγύης στον μαχόμενο Παλαιστινιακό λαό.

Ο τρόπος οργάνωσης και δράσης μας, αντικατοπτρίζει την κοινωνία στην οποία θέλουμε να ζήσουμε. Δεν υπάρχουν κόμματα, παρατάξεις και διαμεσολαβήσεις.

Συναντιόμαστε μία φορά την εβδομάδα στη συνέλευση, όπου συζητάμε όλες και όλοι ισότιμα, χωρίς ιεραρχία και ηγεμονισμούς. Έχουμε οικονομική αυτονομία με τη συνεισφορά των συμμετεχόντων, πάντα σύμφωνα με τις δυνατότητες μας. Η συνέλευση είναι ανοικτή και μπορεί να συμμετέχει η καθεμιά και ο καθένας*. Οι αποφάσεις προκύπτουν από τη συνδιαμόρφωση και τη σύνθεση των απόψεων, χωρίς βέτο και αδιαλλαξίες. Θέλουμε να σκεφτόμαστε και να μαθαίνουμε από τον/ην άλλο/άλλη. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργούμε κοινούς τόπους κοινωνικοποίησης. Χτίζουμε κοινότητες αγώνα οι οποίες θέλουμε να εξαπλωθούν ενάντια στο δόγμα του νεοφιλελευθερισμού που μας θέλει απομονωμένες/ους.

Αυτοοργάνωση
Αλληλεγγύη
Κοινότητα
Επίθεση σε Κράτος και Κεφάλαιο

* Δεν χωράνε σεξιστικές, ομοφοβικές, φασιστικές και συμπεριφορές επιβολής εν γένει βεβαίως βεβαίως.

Το κείμενο σε μορφή pdf εδώ.

Comments are closed.