Παρέμβαση ενάντια στην “Λευκή Νύχτα”

Την Παρασκευή 29/9 μαζί με άλλες συνελεύσεις γειτονιάς, στέκια και συντρόφια πραγματοποιήσαμε παρέμβαση στην Λευκή Νύχτα (διευρυμένο ωράριο καταστημάτων μέχρι τις 12.00 και συναυλία στην πλατεία Τερζάκη) που διοργανώθηκε στα Ιλίσια από τον Εμπορικό Σύλλογο Ζωγράφου και με την στήριξη της περιφέρειας Αττικής. Κατά την διάρκεια της παρέμβασης ανοίχτηκε πανό, πετάχτηκαν τρικάκια και μοιράστηκαν εκατοντάδες κείμενα (παραθέτεται παρακάτω).

ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΣΑΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΟΧΙ ΣΑΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

Το κείμενο που μοιραζόταν κατά την διάρκεια της παρέμβασης:

Μήπως ο επόμενος που θα δουλεύει σαν σκλάβος είσαι εσύ(?)Κατάμαυρη για τους εργαζόμενους θα είναι η «Λευκή νύχτα» που διοργανώνει στις 29/9 ο Εμπορικός Σύλλογος Ζωγράφου σε συνεργασία με τον Δήμο Ζωγράφου, την Περιφέρεια Αττικής και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών. Τη «Λευκή» αυτή νύχτα, τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά έως τις 00:30 τα μεσάνυχτα, ενώ ταυτόχρονα θα λαμβάνουν χώρα διάφορα «events».

“Λευκές” νύχτες, “μαύρες” Παρασκευές, απευλευθέρωση των καταστημάτων τις Κυριακές και άλλες παρόμοιες φιέστες στοχεύουν υποτίθεται στην τόνωση της αγοράς, λες και έχουμε πλεονάζοντα εισοδήματα τα οποία δεν προλαβαίνουμε να ξοδέψουμε. Στη δική μας καθημερινή πραγματικότητα, ο βασικός μισθός δεν μας εξασφαλίζει ούτε την αξιοπρεπή επιβίωση. Δεν μας λείπει ο χρόνος για αγορές, αλλά το εισόδημα που σε συνθήκες αχαλίνωτου πληθωρισμού, με καθημερινές ανατιμήσεις, δεν επαρκεί ούτε για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών μας. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έρχονται να μας αποτελειώσουν οι λογαριασμοί ρεύματος και νερού, η φορολογία και τα δημοτικά τέλη για έναν δήμο ανύπαρκτο.

Όσο ωραιοποιημένες και να μας παρουσιάζουν τέτοιου είδους «πρωτοβουλίες», το διακύβευμα παραμένει ίδιο. Η δημοτική αρχή στήνει προεκλογικές γιορτές με τα χρήματα των δημοτών, όχι απλά για να βρει ψηφοφόρους εν όψει των δημοτικών εκλογών. Η “λευκή” νύχτα είναι μια ακόμα προσπάθεια επιβολής ενός καθεστώτος «απελευθερωμένου» ωραρίου. Τέτοιου είδους δράσεις αποσκοπούν στην κανονικοποιήση του εργασιακού μεσαίωνα (διευρυμένα ωράρια, “6 στα 7”, απλήρωτες υπερωρίες, Κυριακάτικη εργασία). Οι εργαζόμενοι την Παρασκευή θα αναγκαστούν να δουλέψουν για άλλη μια φορά πέραν του κανονικού τους ωραρίου. Η υπερωριακή και νυχτερινή απασχόληση για αυτή την μέρα έρχεται να προστεθεί στην αντεργατική πολιτική που ενισχύεται από νομοσχέδια σαν και αυτό που πέρασε το κράτος για την 13ώρη εργασία την προηγούμενη βδομάδα.Πέραν όμως της εργασιακής πραγματικότητας οι “λευκές” νύχτες και τέτοια καταναλωτικά πανηγύρια δεν πιέζουν μονάχα τα εργαζόμενα άτομα αλλά φέρνουν και τη μιζέρια στις ζωές μας. Οι γειτονιές, οι πλατείες και κάθε δημόσιος χώρος δεν έχουν σκοπό την εμπορευματοποίησή τους και τις “γιορτές” του καταναλωτισμού αλλά είναι τα μέρη που μας ανήκουν για τη συνεύρεση και την κοινωνικοποίηση μας.

Δε θα τους αφήσουμε να μας επιβάλλουν για τη διασκέδασή μας εμπορευματικές “γιορτές” και προεκλογικές φιέστες.Δεν θα μείνουμε θεατές στην καταπάτηση κάθε στοιχειώδους δικαιώματος των εργαζομένων στον κλάδο του εμπορίου. Η λύση για τη διαβίωση μας δεν είναι “λευκές” νύχτες, 13ώρη εργασία και παραπάνω από μία δουλειές. Ενάντια στη μιζέρια αυτή εμείς διεκδικούμε βιώσιμες συνθήκες εργασίας με μισθούς στο ύψος των αναγκών μας. Δεν ζούμε μόνο για να δουλεύουμε. – Καλούμε τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες του εμπορίου να αντισταθούν στην εφαρμογή της Λευκής νύχτας.-Καλούμε τους Ζωγραφιώτες και τις Ζωγραφιώτισσες να μην πάρουν μέρος στο καλοστημένο κόλπο τους. Να σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων που διεκδικούν το αυτονόητο δικαίωμα να μη δουλεύουν νύχτες και Κυριακές.

ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΣΑΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ, ΟΧΙ ΣΑΝ ΠΕΛΑΤΕΣ

Comments are closed.