Όποιος θέλει την Πανεπιστημιακή Αστυνομία να την πάρει σπίτι του

Τη Δευτέρα 05/09, οι ΟΠΠΙ (Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων) στρατοπέδευσαν στις πύλες της Πανεπιστημιούπολης και της Πολυτεχνειούπολης, με τα ένοπλα ΜΑΤ και ΟΠΚΕ να τους προστατεύουν. Κάπως έτσι, εκπληρώνονται οι προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης. Οι ΟΠΠΙ είναι ένας ακόμη κατασταλτικός μηχανισμός που θα έχει μηδαμινή χρησιμότητα. Η επιτήρηση, ο έλεγχος και η παρακολούθηση δεν έρχονται για να βοηθήσουν ούτε τα άτομα που σπουδάζουν και εργάζονται στα πανεπιστήμια, ούτε τα άτομα που ζουν και κινούνται στη γειτονιά. Πώς να βοηθήσουν άλλωστε οι επιθέσεις με κρότου λάμψης σε ευθεία βολή; Επιθέσεις, τις οποίες και δέχθηκε φοιτήτρια τις πρώτες ώρες της άφιξής των αστυνομικών δυνάμεων.

Το πανεπιστήμιο αλλάζει και μετατρέπεται σε πεδίο άσκησης ιδιωτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων. Αυτό έχει αρχίσει να διαφαίνεται εδώ και χρόνια με την εισβολή εργολαβιών που συνεπάγονται ακόμη πιο επισφαλείς συνθήκες εργασίας για τα εργαζόμενα άτομα. Τα πλάνα του κράτους για τα πανεπιστήμια περιλαμβάνουν διαγραφές φοιτητ(ρι)ών, εστίες επί πληρωμή, διακοπή δωρεάν σίτισης και παροχής συγγραμμάτων, δίδακτρα, την απλήρωτη εργασία διδακτορικών φοιτητ(ρι)ών, την εγκατάσταση καμερών και τουρνικέ, και τον περιορισμό της εισόδου των κατοίκων. Η πανεπιστημιακή αστυνομία παίζει κομβικό ρόλο στην εξασφάλιση αυτών των πλάνων, περικυκλώνοντας τα πανεπιστήμια και οδηγώντας στην ποινικοποίηση κάθε συλλογικής αντίδρασης των φοιτητ(ρι)ών. Για κάθε φοιτήτρια και φοιτητή, αλλά και για κάθε κάτοικο στις γειτονιές γύρω από αυτά, τα πανεπιστήμια είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό που προσπαθούν το κράτος με τον έλεγχο των ΜΜΕ και την προπαγάνδα τους να μας πείσουν πως είναι: είναι χώροι δράσεων, ζύμωσης, κοινωνικοποίησης και πολιτικοποίησης κι όχι εστίες ανομίας.

Όμως, οι χώροι αυτοί φέρουν τον χαρακτήρα και την ταυτότητα της γειτονιάς μας. Εκεί κοινωνικοποιούμαστε, εκεί αθλούμαστε, χαλαρώνουμε και παίρνουμε τις καθημερινές δόσεις οξυγόνου που χρειαζόμαστε. Η αστυνόμευση και τα face control θα μας στερήσουν έναν ακόμη από τους λίγοστους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους, για τα συμφέροντα του κράτους και των επιχειρήσεων. Γι’ αυτούς τους λόγους οφείλουμε να στηρίξουμε τον αγώνα των φοιτητ(ρι)ών ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία.

ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΣ

ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ, ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΜΑΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝΕ ΜΟΝΤΕΡΝΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

Comments are closed.